DOŻYNKI GMINNE JUŻ ZA NAMI !

Uroczystości dożynkowe rozpoczął przemarsz do miejscowego kościoła barwnego korowodu uczestników dożynek niosących wieniec wykonany przez panią Janinę Kołek.  Bochny chleba nieśli tegoroczni starostowie dożynek - starościna Janina Kołek i starosta Stanisław Nowek. Przed sorbińskim kościołem przybyłych powitał miejscowy proboszcz ks. Sławomir Spychaj. Uroczystości dożynkowe rozpoczęła msza święta w kościele p.w. Najświętszego Serca Pana Jezusa. Na mszy świętej w kościele licznie zgromadzili się mieszkańcy gminy oraz zaproszeni goście.

Po mszy świętej uczestnicy obchodów dożynkowych utworzyli barwny korowód, który przeszedł na plac szkolny miejscowej szkoły. Tam przy pięknej słonecznej pogodzie odbyły się dalsze uroczystości prowadzone przez Katarzynę Skarus .

Zgodnie ze zwyczajem starostowie tegorocznych dożynek przekazali Wójtowi Gminy Mariuszowi Walachni bochen chleba, aby dzielił go sprawiedliwie a zespoły ludowe „ośpiewały” dożynkowe wieńce. Następnie ogłoszony został konkurs na najładniejszy wieniec dożynkowy. Komisja konkursowa w składzie Krzysztof Szczygieł - Dyrektor Miejskiego Centrum Kultury w Skarżysku- Kamiennej, Agnieszka Ciuk - pracownik Muzeum Częstochowskiego oraz Anna Michalska - pracownik Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach wybrała najładniejszy wieniec dożynkowy. W tym roku I miejsce zajął wieniec, którego autorką jest p. Janina Kołek ( był to już 30 wieniec dożynkowy który wykonała p. Janina) i reprezentował Sorbin. II miejsce zajął wieniec Zespołu Ludowego Sobótka a III  miejsce Zespołu Ludowego Kuźniczanki.

IMG_9470d

 

 

Dla zgromadzonych mieszkańców okolicznych miejscowości oraz zaproszonych gości zaśpiewały zespoły ludowe: Pieśni i Tańca „Sorbin” z Sorbina, „ Kuźniczanki ” z Odrowążka, „Sobótka” z Sobótki oraz solista Wacław Pejas. Swój debiut na scenie miał dziecięcy zespół ludowy.

Rozstrzygnięto również konkurs na najlepszą potrawę z dawnej kuchni. Do konkursu zgłoszono sześć potraw. O miano najlepszej potrawy rywalizowały potrawy przygotowane przez :

1. Monikę Solarz- Bliny owocowe

2. Justynę Nowek- Talarki z mlekiem zsiadłym

3. Marzenę Jarosz- Chleb

4. Janinę Kołek- Kwiaty Dyni w cieście naleśnikowym

5. Janinę Kołek- Ser smażony z ziołami

6. Barbarę Misiowiec- Żeberka w kapuście

Komisja Konkursowa podczas oceny uwzględniła między innymi poniższe kryteria:

- poziom wykonania: staranność, walory smakowe i estetyczne

- jakość i estetyka prezentacji oraz przeprowadzenie degustacji

W tym roku za najlepszą potrawę komisja uznała Żeberka w cieście przygotowaną przez Barbarę Misiowiec. II miejsce komisja przyznała potrawie Kwiaty dyni w cieście naleśnikowym przygotowaną przez Janinę Kołek . III miejsce przyznano potrawie Talarki z mlekiem zsiadłym przygotowaną przez Justynę Nowek.

W części rozrywkowej wystąpili: Dominika Bąk, Agnieszka Piwowarska oraz Zespół Perły z Lamusa. Wspaniale bawił publiczność również zespół BRAID SIDE oraz kabaret.

Dożynki to doskonała okazja do zabawy, śpiewu, do spotkania się z mieszkańcami parafii i zaproszonymi gośćmi. Jest to także promocja dla całego środowiska lokalnego naszej gminy Bliżyn. Tegoroczne pierwsze dożynki Gminne zostały zorganizowane przez Urząd Gminy w Bliżynie, Gminny Ośrodek Kultury oraz Towarzystwo Przyjaciół Ziemi nad Kuźniczką.